Hogyan készítsd elő a garázskapud a nyárra?

2019.03.07

A hideg téli hónapok mögöttünk vannak, és a nyár gyorsan közeledik. Tehát itt az ideje, hogy megkezdődjön a garázskapu karbantartása.

A téli hideg/havas/jeges időjárás meglátszik a garázskapukon, így szükség lehet néhány kisebb javításra, illetve a garázs belseje is szükségessé teszi bizonyos karbantartást.

Azt gondolja, hogy a garázskapu és az ajtónyitó hibátlan, de az alkatrészek ellenőrzésével, ezek tisztításával és a károk javításával később sok pénzt takaríthat meg. Íme néhány általános tanács a garázskapu egyszerű karbantartására!

1. Tisztítsa meg az ajtót

A garázsok nem az otthon legtisztább területei. Általában ott tárolja az autót, szerszámokat, dobozokat vagy tartozékokat, amelyek port, szennyeződést és zsírt gyűjtenek. 

A garázsajtó folyamatosan ki van téve az időjárási tényezőknek. A garázsajtót mind a belső, mind a külső oldalát le kell mosni. A por felhalmozódásának megakadályozása érdekében az ajtó mindkét oldalára vékony réteg autó viaszt kenhet.

A fából készült garázskapukkal előfordulhat, hogy a rothadás problémát jelenthet. Lehet, hogy érdemes egy újra festeni, és az ajtó mindkét oldalára vízzáró anyagot felhordani, hogy megakadályozza a rothadás kialakulását. Ha a rothadás elterjed, szükség lehet a garázskapu teljes cseréjére. Ha van egy acélajtója, ellenőrizze, hogy rozsda van-e rajta. 

2. Kenés, zsírozás

Kenje meg az összes mozgó alkatrészt görgőket, síneket, csuklópántokat, valamint a garázs ajtónyitó pályáját. Ez azért fontos, hogy a garázskapu megfelelően működjön és megakadályozza a sérüléseket.

Ne használjon olyan anyagot, mint a WD-40. Használjon kenőolajat, amelyet kifejezetten a garázskapuhoz használnak. Ne használjon túl sok olajat. A vastag olajréteg felhelyezése során por és szennyeződés keletkezik, ami elkoptathatja az alkatrészeket.

3. Ellenőrizze, hogy nincs-e kopás és szakadás

Először ellenőrizze a garázskapu kábeleit. Kopottnak tűnnek vagy szakadást lát rajta? Ha igen, azonnal cseréltesse ki egy az erre szakosodott garázskapuszerelő céggel. A kábelek cseréje veszélyes feladat lehet, ha nem tudja, mit csinál.

Azt is ellenőrizze, hogy a csuklópántok, a golyóscsapágyak, a rudak és a tartók is jó állapotban vannak. Ha bármilyen sérülést észlel, vagy ha bármi is laza, meg kell oldania a problémát, így később nem kell komoly javítási számlával foglalkoznia.

4. Ellenőrizze a csavarokat

Ellenőrizze a csavarokat a sín hátoldalán, és győződjön meg róla, hogy egyikük sem laza. Ez nem csak karbantartási gond, hanem a biztonság szempontjából is fontos. Az utolsó dolog, amire szükséged van, hogy a garázskapu leesik és károsítsa az autót, vagy megsértse valakit.

5. Ellenőrizze a rugókat

A garázskapu rugóknak rozsdamentesnek kell lenniük. A rugók megtörhetnek és törnek, függetlenül attól, hogy mennyire gondoskodnak róluk, de a rozsdamentesség megtartása meghosszabbítja életüket.

Néhány garázskapu rugójában van egy cső, ezért nem kell aggódnia a karbantartással kapcsolatban. Ha van egy törött rugója, vagy ha ki kell cserélnie, ne csinálja saját maga. Hívjon egy professzionális garázskapu-szakértőt, hogy elvégezze a munkát.

Végül, ellenőrizze a rugók feszességét az ajtón lévõ vészhelyzet kioldása közben, miközben zárva van. Miután kihúzta a kiadást, emelje fel az ajtót a derékmagasságig. Ha az ajtó bezárul, a rugóknak nagyobb feszültségre van szükségük. Ha az ajtó nyitva van, a rugóknak kevesebb feszültségre van szükségük. A cél az, hogy az ajtó a derékmagasságban nyitva maradjon.

Tekintse meg akciós garázskapu és kapupanel kínálatunkat!