10 tipp a garázskapu biztonságos használatára

2019.01.29

1. Garázskapu törésének elkerülése

A váratlanul meghibásodott garázskapuk évente, több mint 200 törött garázskapu panelt eredményez. A törött garázskapunak sok oka lehet, mint például a hibás érzékelő vagy a garázskapu nyitó problémái, ami által a garázskapu panel sérülés veszélyének van kitéve.

Annak érdekében, hogy biztosan ne legyen törött vagy sérült garázskapuja célszerű minden mechanikai és mozgó alkatrészt időnként tesztelni, és a szükséges karbantartást elvégezni.

2. A Garázskapu nem játék!

A garázskapukkal évente közel 50 gyermek sérül meg, mivel a szülők felelőtlenül hiszik, hogy a modern garázskapuk biztonsági elemei teljes védelmet nyújtanak gyermekeinek.

A balesetek megakadályozása érdekében egyszerűen gondoskodni kell arról, hogy a házban élő gyermekek megfelelő oktatást kapjanak, hogy a garázsajtók nem játékok.

3. Az ujj becsípődése

Fennállhat annak a veszélye, hogy az ujjak beakadnak a garázskapu görgői és a sín közé, ha nem figyel oda gondosan az ember. Ez a baleset évente közel 150 fővel történik meg, és bizonyos esetekben súlyos sérülésekhez és akár amputációhoz is vezethet.

4. Bejutni a garázsba, mielőtt lecsukódik nem jó ötlet!

Minden évben több mint 130 ember sérül meg, vagy károsítják meg a garázskapukat, amikor lecsukódás előtt akar a tulajdonos bejutni a garázsba. A modern garázskapuk érzékelőket tartalmaznak, amelyek a balesetek megelőzésére szolgálnak, azonban ez még mindig kockázatos lépés.

5. Garázskapu rugó

Minden évben több mint 30 ember szenved sérülést a törött garázskapu rugóktól, miközben karbantartást végeznek a garázsajtón.

A legjobb dolog, amit a sérülések elkerülése érdekében tehetünk, hogy nem nyúlunk a garázskapu rugójához! A garázskapu rugók karbantartását minden esetben minősített szakembereknek kell végezniük, hogy elkerüljük az esetleges balesetet.

6. Garázskapu ablak

Ha a garázskapu ablakai vannak, akkor bizony idővel a törött üveggel is kell foglalkoznia.

Bár gyakran nem tud sokat tenni, hogy megakadályozza az üveg törését, fontos, hogy extra figyelmet fordítson a tisztításakor.

7. Élek, sarkok

A garázskapu sínén vagy más éles széleken évente több mint 400 ember szenved A legtöbb sérülés kisebb lehet, de ha a fém rozsdásodott vagy piszkos, fertőzés veszélye állhat elő!

A vágások, sérülések megelőzése érdekében célszerű gondosan odafigyelni a garázs tisztán tartása, takarítása vagy pakolás közben!

8. Ne csináld magad, ha nem tudod!

Néhányan inkább saját maguk szeretnék összerakni/szerelni garázskapujukat, minthogy szakmai segítséget kérjenek. Bár ez a olcsóbb lehetőség a gyors karbantartáshoz és javításhoz, de mindig fennáll a sérülés lehetősége, ha nem ismeri az ajtó sajátosságait. Sajnos évente több mint 1600 garázskapuval kapcsolatos sérülés van.

Ha úgy dönt, hogy saját maga javítja magát, akkor mindig gondosan tanulmányozza a garázskapu kézikönyvét. Ha még mindig bizonytalan, forduljon egy tanúsított szakemberhez.

.

9. Széteső garázsajtó

Ha egy garázskapu nincs megfelelően összerakva vagy karbantartva, akkor esély van arra, hogy egy része, vagy az egész ajtó is kieshet a sínből és súlyos kárt okozhat. Ez minden évben több mint 100 alkalommal fordulhat elő, és kárt tehet az embereknek és az autóknak.

10. Kijutni a garázsból

Ha már volt szó a bejutásról, akkor fontos lehet, hogy kijutni sem érdemes idő előtt a garázsból, sem autóval sem pedig lábon!